Het imago van de farmaceutische industrie

door

Leestijd: 2 minuten

Op vrijwel elke netwerkbijeenkomst, verjaardag of buurtborrel komt het weer ter sprake: het imago van de farmaceutische industrie. En dat is, laten we eerlijk zijn, ronduit slecht. Even leek er verbetering zichtbaar tijdens de aanpak van de wereldwijde Covid-uitbraak, maar inmiddels is het imago weer terug bij af.

Kennelijk blijft de sector aantrekkelijk voor filmmakers en documentairemakers, want met enige regelmaat verschijnt er content waarin de farmaceutische industrie wordt neergezet als kwaadaardig. De boosaardige farmaceut.

Geld verdienen over de rug van patiënten! Duizenden euro’s vragen voor een behandeling, terwijl de productiekosten per pil onder een tientje liggen. Tijd om daar proactief iets aan te doen. Want ik werk inmiddels al meer dan 35 jaar met plezier in deze sector.

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat de farmaceutische industrie bestaat uit bedrijven. Bedrijven die winst moeten maken om te kunnen overleven. Om te kunnen innoveren. En om aandeelhouders tevreden te houden.

Familiebedrijven zijn de afgelopen decennia snel in aantal afgenomen. En als ze er nog zijn, is het zelden dat de familie nog grootaandeelhouder is. De operationele kosten zijn simpelweg te hoog. Daardoor is de sector steeds afhankelijker geworden van externe investeerders. En die willen rendement zien. Blijft dat uit, dan valt ook de prikkel weg om verder te investeren. En juist investeringen zijn cruciaal. Niet alleen vanwege het financiële rendement, maar omdat klinische ontwikkelingen razendsnel gaan. Doorbraken liggen binnen handbereik. Denk aan behandelingen die kanker veranderen van een dodelijke naar een chronische ziekte. Doorbraken die direct of indirect de kwaliteit van ons leven verbeteren.

Mijn collega’s in deze mooie industrie zijn stuk voor stuk hoogopgeleid – vaak medisch-wetenschappelijk. En in tegenstelling tot wat het publieke sentiment soms nog suggereert: onze sector is zó streng gereguleerd, dat van omkoping of extreem onrealistische prijsstellingen nauwelijks nog sprake is.

Nederland behoort wereldwijd tot de top als het gaat om levensverwachting en kwaliteit van leven. Mede dankzij onze goede toegang tot innovatieve geneesmiddelen. En ja, daar mag best geld mee verdiend worden.

Mocht je moeite hebben met het idee dat bedrijven winst maken, probeer dan eens het volgende: verplicht jezelf de komende 48 uur niets te kopen. En telkens als je de verleiding voelt – bijvoorbeeld in de supermarkt – zeg dan hardop: “Ik wil niet dat het bedrijf achter dit product winst maakt.” Natuurlijk een absurd idee, maar het maakt hopelijk iets duidelijk.

Als jouw zorgverlener jou bewust en gericht een geneesmiddel of therapie voorschrijft, doet hij of zij dat niet om zelf geld te verdienen, of om de industrie te spekken. Je krijgt dat recept omdat het je waarschijnlijk helpt. Met de allerbeste intentie. Zonder winstoogmerk.

Voor de leesbaarheid heb ik het hoofdstuk ‘kosten voor geneesmiddelenonderzoek’ maar even achterwege gelaten.

Ik wens je een goede gezondheid en een kwalitatief mooi leven toe. Heb vooral vertrouwen in je zorgverlener – vroeg of laat heb je haar of hem hard nodig. 😉

Hans Slobbe is Associate Director
Recruitment & Accountmanagement
bij Talentmark



* verplicht veld

Lilly | Learning & Development Manager

We are seeking a dynamic and innovative Learning & Development (L&D) Manager to drive our learning and development culture within the Belgian and Dutch affiliates….

Chiesi | Customer Project Manager

As a Customer Project Manager, you will take charge of healthcare projects that shape the future of patient care, working alongside top professionals in the…