Curling ouders geven een dunne huid [opinie]

Ken je deze uitdrukking? Curling ouders? Eerlijk gezegd kreeg ik er pas afgelopen weekend kennis van, na het lezen van een artikel in het Financieele Dagblad. Curling ouders zijn ouders die, goedbedoeld en met de olympische intentie, hun kinderen beschermen tegen elke mogelijke tegenslag. Bijvoorbeeld door een rechtszaak aan te spannen als hun kind niet in de juiste lagere schoolklas komt of met verbaal geweld het schooladvies aanvechten.

Als een bezetene de weg voor hun kroost schoonpoetsen; iedere rimpel, iedere kruimel wegvegen.

Ik snap dat wel. Als ouder voel je verantwoordelijk en wil je het allerbeste voor je kind. En als het even kan, nog net even meer. In onze huidige, sterk competitieve, maatschappij kun je maar beter zoveel mogelijk support geven. Oh ja, en hoe hoger in het onderwijs, hoe groter de kans is dat zij later wél een huis kunnen kopen.

Als recruiter spreek ik regelmatig kinderen van curling ouders. Ik chargeer graag, maar sommigen vallen bij het allereerste stukje tegenwind al om.  Na een eerste conflict met een collega of leidinggevende besluiten ze verder te kijken, want ‘dit past niet’. Kritiek vinden ze vreselijk en het is mentaal zo zwaar dat het maar goed is dat papa en mama in de buurt zijn.

Het over-bezorgd-zijn bouwt geen eeltlagen op en maakt de huid kwetsbaar. Maar juist door fouten te laten maken, door te laten experimenteren, groeit de dikte van de huid. Zonder wrijving geen glans. Daarom hebben wij gevoelssensoren in onze huid. Een gloeiendhete pan, pak je maar één keer in je leven. Een ezel stoot zich…. regelmatig. Om te leren.

Achter het begrip ‘curling recruiter’ sta ik wel. Je ondersteunt kandidaten maximaal zodat zij zoveel mogelijk van zichzelf kunnen laten zien. Omdat solliciteren maar enkele keren in je loopbaan voorkomt, is dat geoorloofd. Anders dan in het onderwijs, heb je maar één kans voor die beslissende en belangrijke eerste indruk. Solliciteren is een vak apart en onze expertise. Ieder zijn vak.

Dus als je het geluk hebt dat je kandidaat bij ons mag zijn, schrik dan niet van onze support. Wij helpen jou met de allerbeste, ook olympische, intentie. Ga je mee curlen?

Hans Slobbe is Associate Director
Recruitment & Accountmanagement
bij Talentmark



* verplicht veld

Lilly | Therapeutic Advisor Immunology

Job Responsibilities: You are responsible to drive the business of our Immunology medicine(s) in hospitals within your region You will be responsible for the account…

Novartis | Customer Engagement Manager Dermatology

As Customer Engagement Manager, you will be responsible for key account management aligned with Priority Squad targets including managing specific account(s)/relationships. You will also manage…

Viatris | Business Intelligence Analyst

Every day, we rise to the challenge to make a difference and here’s how the Business Analyst role will make an impact:   Key responsibilities for…